این متن را یکی از دوستان برایم ایمیل کرد یه ویرایش هایی البته توش انجام دادم ...
داستان فیلم در مورد یک مجروح جنگی است که برای درمان همسنگر خود اقدام میکند ولی با بیمهری مسئولان مواجه میشود.
این فیلم در نظرسنجی خبرگزاری فارس ، به عنوان بهترین فیلم سال سینمای پس از انقلاب برگزیده شد و ابراهیم حاتمی کیا در آخرین نظر سنجی برنامه هفت از شبکه سه سیما، با شصت درصد اختلاف از مجید مجیدی محبوبترین کارگردان در اذهان عمومی شد.
فیلم آژانس سال 77 به بعد اکران می شود. یعنی در دوران ریاست جمهوری اصلاح طلبان.
گفتمان دوم خردادی که در فیلم مطرح می شود چیست؟
1. تقدم اکثریت بر اقلیت (شعار دموکراسی)
2. عدم خشونت
3. قانون گرایی
4. تلقین شکاف نسلی
5. امنیت ملی از دریچه رسانه های بیگانه.
حال در نوشتاری کوتاه به بررسی چگونگی رد گفتمان دوم خرداد از نگاه آژانس می پردازیم.
1. تقدم اکثریت بر اقلیت (شعار دموکراسی).
گفتمان دوم خرداد می گوید که حق با اکثریت است.
کاری که فیلم آژانس کرده این است که خلاف آن گفتمان جهت گیری کرده است. کارگردان کل جامعه را درون آژانس می آورد، داخل آژنس عصاره جامعه هست؛ از روشن فکر گرفته تا دختر دانشجو، مانتویی، چادری، معتاد، بازاری، حاجی فیروز، عارف، دولتی، پیر و ... ؛ حاج کاظم نماد اقلیت و بقیه آژانسی ها نماد اکثریت هستند، ولی گارگردان همه جامعه را در برابر حاج کاظم محکوم می کند.
پس هنر کار زمانی دیده می شود که فیلم خلاف گفتمان زمان صحبت می کند؛ زمانه ای که می گوید حق با اکثریت است ولی فیلم از حاج کاظم اقلیت در برابر کل جامعه اکثریت دفاع می کند و همه جامعه را در برابر حاج کاظم محکوم می کند.
2. عدم خشونت.
شعار دوم خرداد در آن دوره عدم خشونت بود.
در فیلم حاج کاظم با اسلحه بود؛ یعنی در دوره ای که شعار شعار عدم خشونت است، از خشونت علیه ظلم و دفاع در برابر حق دفاع می شود و در فیلم خشونت علیه ظلم و دفاع در برابر حق پذیرفته می شود؛ چون در حالی که نقش اول فیلم (حاج کاظم) خشن است، ولی فیلم در نهایت حق را به عنصر خشن داستان می دهد و عنصر خشنی که در دفاع از حق برمیزد به عنوان قهرمان پذیرفته می شود.